Fizikalna medicina i rehabilitacija


 • Veliki broj reumatoloških i ortopedskih oboljenja, sportskih povreda kao i trauma koštanozglobnog sistema zahteva adekvatnu fizikalnu terapiju i rehabilitacioni postupak. Nakon adekvatne multidisciplinarne dijagnostike sledi sprovođenje fizikalne terapije integrisane sa kineziterapijom i rehabilitacionim tretmanom. Individualni pristup svakom pacijentu, stručan kadar i savremene metode koje se primenjuju u našoj poliklinici ključni su u postupku rehabilitacije svakog pacijenta.

 • - Pregledi fizijatra
 • - Pregledi ortopeda
 •   Intrartikularne injekcije
  U konzervativnom lečenju artroza često se koriste se različiti oblici fizikalne terapije. Kada fizikalna terapija ne daje željene rezultate mora se razmišljati o drugim mogućnostima lečenja. Tu značajno mesto ima i direktna primena leka u sam zglob (intraartikularne inekcije).Intraartikularne injekcije se mogu davati sa ciljem: smanjenja upale i bolova zglobova, obnavljanja hrskavice, podsticanja regeneracije.
 • - Fizikalna terapija
 •   Elektroterapija
  Elektroterapija predstavlja primenu električne energije u lečenju pacijenata .Za sve tipove elektroterapijskih procedura zajedničko je da imaju analgetsko, antizapaljensko dejstvo, smanjuju otok i poboljšavaju lokalnu cirkulaciju čime dovode do ubrznog oporavka i regeneracije oštećenih ćelija.
 •   Magnetoterapija
  Pod magnetoterapijom se podrazumeva primena konstantnog i promenljivog mangnetnog polja niske frekvencije radi lečenja. Zahvaljujući izrazitom biostimuativnom dejstvu na sve ćelije organizma, magnetoterapija se primenjuje u najširem spektru oboljenja i povreda skeletnomišićnog sistema. Superiorna je kod zarastanja preloma i stvaranja koštanog kalusa nakon ortopedskih operacija.
 •   Ultrazvučna terapija
  Ultrazvučni talasi postali su važan deo terapije u velikom broju oboljenja sistema za kretanje. Zahvaljujući svom mehaničkom, toplotnom, hemijskom i neurorefleksnom dejstvu terapijski utrazvuk nalazi primenu u najširem spekturu reumatoloških oboljenja i povreda mišićno tetivnih i ligamentarnih struktura. Ultrazvučna terapija je izrazito efikasna u stanjima sa povišenim tonusom i spazmom mišića različitih uzroka
 •   Laser
  Laser je izvor snopa koherentne monohromatske pojacane svetlosti. Primena lasera je nezamenljiva u oboljenjima misicno skeletnog sistema, bilo kog uzroka - reumatoloskih, ortopedskih ili neurolosških oboljenja kao i sportskih povreda.
 •   Trakcija lumbalnog i vratnog dela kičmenog stuba
  Dekompresiona terapija kičme - trakcija predstavlja izuzetno uspešnu procedure eliminacije bolova i raznih drugih tegoba koje uzrokuje oštećenje kičmenog stuba. Kičmena trakcija se sastoji od istezanja pojedinih delova tela, najčešće lumbalnog i vratnog dela kičmenog stuba, primenom mehaničke sile. Prilikom izvođenja kičma se nežno isteže čime dovodi do smanjenja pritiska na međupršljenske diskove što omogućava ubrzavanje procesa izlečenja. Primena ove metode takođe u određenom broju slučajeva može pomoći da se izbegne hirurški lečenje diskus hernije. Indikacije za primenu dekompresije kičme su diskus hernija, polidiskopatija, degeneracija diska, glavobolja, lumbalni i cervikalni hronični bolni sindrom, degeneracija diska.
 •   Terapija udarnim talasima - SHOCKWAVE
  Shockwave terapija- koristi se u različitim oblastima: ortopediji, fizioterapiji, sportskoj medicini, urologiji . Glavne prednosti su brzo ublažavanje bola i povratak pokretljivosti. Terapija utiče na brži proces revaskularizacije, stimulišući stvaranje novih krvnih sudova i uklanjanje štetnih produkata metabolizma. Za rešavanje problema je potrebno SAMO 3-5 tretmana, a terapijski period traje svega par minuta! Indikacije: Bol u kuku, skakačko koleno, bolno rame, kalcifikati, upala ahilove tetive, petni trn, teniski lakat
 •   Limfna drenaža
  Limfna drenaža je nezamenjiv terapeutski postupak stimulisanja cirkulacije limfe, poboljšanja venske cirkulacije i detoksikacije organizma. Doprinosi boljoj ishrani i regeneraciji tkiva, otklanjanju viška tečnosti i jačanju imunološkog sistema. Limfna drenaža se primenjuje za otklanjanje otoka (limfnih edema), tegoba natečenih (teških) nogu, prevenciju proširenih vena (venske staze, venske tromboze), detoksikacije (redukcija i eliminacija viška vode, toksina), otklanjanje tegoba kod pacijenata sa neuralgijama i ishemijom donjih ekstremiteta, relaksaciju i regeneraciju mišića,prevenciju i redukciju celulita.
 •   Kineziterapija
  Kineziterapija predstavlja terapiju pokretom u svrhu lečenja i uspostavljanja optimalnog funkcionisanja sistema za kretanje. Predstavlja jednu od najvažnijih komponenti medicinske rehabilitacije.
 •   Schroth terapija
  Šrot (Schroth) metoda spade u nehirurške metoda lečenja skolioze upotrebom specifičnih vežbi. Vežbe za lečenje skolioze su specifične i uključuju vežbe disanja. Šrot vežbe utiču na mišiće koji podupiru kičmeni stub i njihovo trodimenzionalno delovanje utiče na jačanje mišića kičmenog stuba i popravljanje krivina kičme. Svaki pacijent koji pati od skolioze ima jedinstveno krivljenje kičme i cilje Šrot metode je povratak kičme u normalnu fiziološku poziciju. Konstanatan rad i vežba su od ključnog značaja kako bi se otklonile posledice skolioze.
 •   Masaža - relaks, terapuetuska masaža
  Masaža je jedan od najstarijih načina lečenja. Prilikom masaže nadražuju se receptori na koži i potkožnom tkivu, kao efekat mehaničkog delovanja, a isto tako se indirektnim delovanjem, odnosno refleksnim putevima, utiče na budjenje celog organizma. Masaža odlično deluje na naše zdravlje i raspoloženje: poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok, poboljšava elastičnost i regeneraciju kože, opušta mišiće, usporava i produbljuje disanje, ubrzava metabolizam, pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma, smanjuje bol i napetost.