Nőgyógyászat és szülészet


 • A nőgyógyászat az orvostudomány egyik ága, amely a női reproduktív rendszer betegségeinek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. A modern nőgyógyászat szorosan kapcsolódik a szülészethez, így a fogantatás pillanatától a szülés utáni időszak végéig vizsgálja és nyomon követi a női szervezetben a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos változásokat.


 • - Nőgyógyászati vizsgálatok
 • - UH vizsgálatok
  A nőgyógyászati ultrahang egy non-invazív diagnosztikai módszer, amely a kismedencei struktúrákat és szerveket mutatja. Így meghatározható a méh (és a méhnyak), a petefészkek és a petevezetékek helyzete, mérete, szerkezete. A modern nőgyógyászat már nem képzelhető el ultrahangvizsgálat nélkül. A módszer egyszerű, biztonságos, klinikailag fontos, és annyiszor ismételhető, ahányszor szükséges, anélkül, hogy a beteget bármilyen módon veszélyeztetné. A nőgyógyászati ultrahang kétféleképpen végezhető, transzabdominálisan (gyomoron keresztül) vagy transzvaginálisan (a hüvelyen keresztül). A transzvaginális ultrahang sokkal tisztább képet ad, mivel a szonda sokkal közelebb van a vizsgált szervekhez. A teljes medence megfelelő vizsgálata érdekében esetenként hasi és hüvelyi ultrahangvizsgálatot is végeznek.A modern orvostudomány és maguk az orvosok ajánlása, hogy minden nő évente legalább egyszer végezzen ultrahangot a nőgyógyászati vizsgálat keretében. A következő esetekben javasolt: a méh anatómiai felépítésének rendellenességeinek megfigyelése esetén; kismedencei fájdalom jelenlétekor; rendszertelen, fájdalmas, bőséges vérzés vagy ciklushiány esetén; méhmióma növekedésének vagy a petefészkeken lévő ciszták méretének és megjelenésének monitorozása esetén; a méhen belüli eszköz (IUD) megléte és helyzete - spirálok, a terhesség (esetleg méhen kívüli terhesség) diagnosztizálása és megerősítése; terhesség további monitorozása; ciszták és más típusú daganatok megfigyelése a medence belsejében; kismedencei gyulladásos betegségek; posztmenopauzális vérzés.
 • - Terhesség követése
  Magában foglalja az összes vizsgálat és elemzés összességét, melyeket nőgyógyász javaslatára végeznek. A választott nőgyógyásznak a terhesség megállapításától a szülésig követnie kell Önt. Nagyon fontos mind a várandós nő személyes egészsége, mind a baba egészsége szempontjából, hogy minden ajánlást betartsanak, valamint a 40 hetes időszakot követő vizsgálatokat elvégzzék.
 • - CTG vizsgálat (kardiotokográfia)
  A CTG vizsgálat (kardiotokográfia) a méhösszehúzódások és a baba szívhangjának monitorozására szolgáló diagnosztikai módszer. Ily módon időben rögzítik a baba szívverését, valamint a méhösszehúzódások meglétét (vagy hiányát) is, vagyis regisztrálják a méh tónusát.